Moldova
"Sindromul postnatal" - cât de repede ne întoarcem la viaţa obişnuită "Sindromul postnatal" - cât de repede ne întoarcem la viaţa obişnuită
Pregătirea pentru naştere şi aşteptarea plină de bucurie

Cele nouă luni de sarcină  aşteptăm cu nerăbdare să vedem copilul. Ne imaginăm cum va fi; ne bucurăm cînd primim prima fotografie a copilului de la ultrasonografie, respectăm indicaţiile medicilor, încercăm să nu ne facem griji  şi petrecem cît mai mult timp în aer liber.
detalii
Argumente pro şi contra alăptării. Argumente pro şi contra alăptării.
Concepţia, sarcina, nașterea, alăptarea - sînt cele mai  perfecte și unice minuni ale naturii. Femeia "înfloreşte" cînd trece prin aceste procese .
De multe ori, alăptarea ridică multe întrebări la mamele tinere. Vom încerca să înțelegem acest lucru împreună!
detalii
Dieta mamei care alăptează: Ce e permis şi ce nu e permis? Dieta mamei care alăptează: Ce e permis şi ce nu e permis?
Alăptarea cu sîn este cel mai util şi indispensabil moment pentru buna dezvoltare și creștere a copilului. Mama care alapteaza trebuie să respecte norme speciale de-a lungul perioadei de alăptare.
detalii

Alăptarea: cum să determinăm dacă copilul este sătul?

Frica mamelor tinere cu privire la faptul că copilul nu mănîncă suficient lapte, este justificată. Laptele este singura sursă ce conţine substanțe nutritive necesare pentru creșterea și dezvoltarea copilului în primele luni de viață. Compoziția chiar celor mai moderne adaosuri pentru sugari nu sînt în stare să "concureze" cu laptele matern. Prin urmare, este de dorit ca mamele să facă tot ce este posibil pentru a oferi nou-născutului canitatea de lapte necesară. Cum să înţelegem că copilul este sătul, și ce măsuri se vor lua dacă cantitatea de lapte nu este de ajuns?

Principalele semne de subalimentare

       Unul din principalii indicatori este greutatea copilului. În timpul primelor șase luni, nou-nascutul trebuie să adauge 500-700 g pe lună (în medie - 125 g în săptămînă). Al doilea după importanţă criteriu este frecvența și volumul de urinare. Se consideră normă atunci când copilul se urinează de cel puțin 15 ori pe zi. Dacă procesul de urinare este mai puţin frecvent, probabil este vorba de subalimentare.

Starea generală a copilului - ca dovadă a stării de saturare. Buna dispoziţie si somnul sănătos sunt semne că mâncare este îndeajuns. Dar în cazul în care copilul este îngrijorat, des se trezește și plânge foarte mult, posibil lui îi este foame. Alertă pentru mame poate fi cît necesitatea mai frecventă de alimentare, atît  și refuzul copilului de a suge sînul.

Cauze de subalimentare pot fi multe. Una dintre ele - hypogalactia, sau lipsa de lapte matern, care apare în primul rând, din cauza tehnicii necorespunzătoare de alăptare (întîrzierea primei lactaţii, alăptarea incorectă, lactaţii rare sau de scurtă durată, utilizarea suzetelor). În al doilea rând, din motive psihologice (stres, oboseală, anxietate, refuzul de a hrăni). Şi doar 1% dintre femei, potrivit OMS, sunt incapabile de a alăpta din cauza problemelor de sănătate.

Femeia a fost creată pentru a naște și a alăpta copilul, de aceea hypogalactia cel mai des poate fi înlăturată. Trebuie doar suficientă răbdare.

 

 

 

Cum să normalizăm lactația?

Mai întâi de toate, acordaţi atenție stilului dumneavoastră de viață. Deci, mama, pe cât este de posibil, ar trebui mai mult să se odihnească, să evite situațiile de stres și să petreacă cît mai mult timp în aer liber. Dacă există un parc în apropiere, încercați să mergeţi acolo, pentru a fi cît mai departe de agitația orașului și autostrăzilor.

O parte importantă a stilului de viață este dieta. În scopul de a oferi copilului în întregime nutrienţii necesari este nevoie de o dietă echilibrată și consum abundent de lichide (aproximativ 2 litri pe zi).

În cazul deficitului de lapte sunt adesea folosite așa-numitele mijloace de stimulare a lactaţiei, cum ar fi lăptișorul de matcă. Acest produs natural conține aminoacizi esențiali pentru organismul uman, vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12, C, D, E, K, acid folic) macro-și micro-elemente (K, Na, Ca , Mg, Fe, P, Zn, Mn, Cu, Co, S, Si, Ni, Cr, Ca, Bi), și enzimele care ajută digestiei. Lăptişorul îmbunătăţeşte metabolismul, digestia, hematopoieza, activitatea inimii și, cel mai important, - sporeşte activitatea glandelor mamare. Lăptişorul de matcă poate fi găsit în farmacii în formă de medicament - Apilac Grindeks. O cură de tratament cu acest produs oferă organismului mamei care alapteaza necesarul de minerale , microelemente și vitamine, și, prin urmare, se aplică:

·         în perioada  dupa nastere pentru a îmbunătăți lactația;

·         restabilirea organismului mamei după naștere;

·         pentru a îmbunătăți imunitatea mamei şi a copilului;

·         în timpul sarcinii, pentru a menține echilibrul de vitalitate;

·         pentru a îmbunătăți tonusul și a preveni oboseala cronică;

·         în cazul tulburărilor nevrotice şi depresiei postpartum;

·         pentru a îmbunătăți metabolismul și  a restabili forma fizică.

 

Hrănirea – o măiestrie

De multe ori cauza problemelor de lactaţie, și consecință a subalimentării, este  tehnica necorespunzătoare de hrănire. Alăptarea  este, nu numai un proces firesc cauzat de natură. Acest proces trebuie învăţat. Ideal, sursa de informaţie sînt femeile care au experienţă. În cazul în care nu este un mentor experimentat alături, Vă oferim câteva reguli simple tehnice şi de igienă ce vor ajuta stabilirea procesului de lactație.

Înainte de hrănire spălaţi-vă bine pe mâini. Primele 2-3 picături de lapte este de dorit să fie stoarse. În timpul hrănirii poziţia ar trebui să fie confortabilă încât să nu simțiţi discomfort pentru mult timp. De exemplu, şezînd sprijinîndu-vă pe picior sau intinsă pe o parte. La fiecare hrănire copilului ar trebui să i se acorde doar un singur sân. Copilul trebuie să apuce cu guriţa cea mai mare parte a areolei. Nu distrageţi copilul de la masă dacă el nu a mîncat suficient. Când sugarul va simţi saţietate, singur va lăsa sînul. După hrănire experţii recomandă ca pieptul se fie lăsat 10-15 minute dezgolit pentru contactul cu aerul. Laptele rămas pe mamelon este bogat în grăsimi și va proteja pielea de fisuri (crăpături). Din acelaşi motiv, pieptul trebuie spălat nu mai des de două ori pe zi, şi fără săpun.

 

Calm, nu intrați în panică!

Un alt punct foarte important îl prezintă atitudinea femeii. Alăptarea este o perioadă foarte importantă în viața mamei și a copilului, anume acum se stabilesc legăturile psihologice subtile și chiar este pus fundamentul relațiilor din viitor. Starea pozitivă și calmă, înainte de fiecare alăptare este poziția ideală. Uitaţi de incertitudine şi frică - veți reuşi. Credeţi în propriile forţe, şi spuneţi cu mândrie: "Sunt mamă care alăptează!".

 

CITIŢI CU ATENŢIE PROSPECTUL ÎNAINTE DE UTILIZARE.
ÎN CAZ DE REACŢII ADVERSE CONSULTAŢI UN SPECIALIST.